vineri, 24 octombrie 2014

Gorunul lui Horea


Sub gorun, în anul 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moţii adunaţi, îndemnându-i la răscoală. În apropierea gorunului lui Horea (aflat în cimitirul satului), la circa 30 metri mai la nord, este îngropat Avram Iancu (decedat la 13 septembrie 1872). Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare şi putrefacţie, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, trunchiul arborelui a fost retezat la înălţimea de 9 metri, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Coroana gorunului a fost doborâtă la puternica furtună care s-a abătut asupra regiunii în iulie 2005.

În decursul timpului, în semn de recunoştinţă pentru eroii moţilor şi ai neamului românesc, au mai plantat goruni în Cimitirul Eroilor de la Ţebea conducători ai naţiunii cum ar fi Regele Ferdinand I şi Regina Maria. În anul 1966, prezent la Ţebea, Nicolae Ceauşescu a dorit să planteze şi el un gorun la căpătâiul mormântului lui Avram Iancu, dar acesta nu a prins rădăcini.

miercuri, 22 octombrie 2014

Scrisoare deschisă tuturor cetățenilor români și guvernului acestora


Stimați concetățeni,
    În ultimul sfert de veac se vorbește foarte des despre limba și nația cetățenilor români, lucru care datorită atât unor manipulatori cât și a ignoranței unora duce la o dezmembrare a țării noastre .

Am să mă întorc în timp cu câteva milenii, am să mă opresc la anumite evenimente ca să ajung în ziua de astăzi....

luni, 13 octombrie 2014

O ALTĂ ISTORIE ASCUNSĂ DE MARII ISTORICI AI INSTITUTULUI DE ISTORIE NAŢIONALĂ


O ALTĂ ISTORIE ASCUNSĂ DE MARII ISTORICI

AI INSTITUTULUI DE ISTORIE NAŢIONALĂ

Între Ardeal si Banat pe de o parte si Moldova este o diferenta vizibila de bogatie.
Dar ce a facut sa apara aceasta diferenta ??
Va rog sa cititi urmatoarele si sa judecati singuri....