vineri, 12 septembrie 2014

Pătlagina (Plantago)


Pătlagina (Plantago)

(şipota, iarba-bubei, iarbă-de-cale, iarbă- gra­să, iarbă-mare, limba-bou­lui, limba-mânzului, limba-oii, ma­ma-pădurii, minciună, pă­tlăn­jel sau mama-ploii )






Pătlagina este o plantă erbacee perenă, de 10 - 50 cm înălțime, cu frunze ovate sau lanceolate, cu tulpini florifere drepte, cu inflorescențe terminale în formă de spic și cu floricele gălbui, mici.


Pătlagina Plantago major este foarte răspândită, vegetând și în locuri bătătorite în care alte specii nu cresc. Crește pe marginea drumurilor, în buruienișuri, în pășuni, culturi, de la câmpie până în zona alpină.

Se cultivă numai Plantago lanceolata (pătlagina îngustă).

Era o plantă intens folosită de daci şi recomandată de ma­jo­ri­tatea şcolilor medicale din ve­chime.

In­duce calm, claritate mentală, atenţie sporită, echilibru şi siguranţă interioară. Oblojeşte, ci­catrizează şi interiorizează. Este indicată mai ales când exis­tă în om multă obidă sau încordare psihică reţinută. În practica populară, frunzele mai erau folosite pentru umflături sau bube. Pe răni se punea zeama frunzelor strivite, iar pe umflături se puneau frunze de patlagină opărite. Ceaiul de frunze se mai folosea contra tusei măgăreşti sau răguşelii dar şi pentru limbrici şi „o­pri­rea udului” la copii. Contra tu­ber­culozei se folosea decoctul din rădăcină şi frunze. Tot pen­tru această boală care făcea şi atunci ca şi acum victime nu­meroase, se fierbeau frun­ze­le în lapte dulce, iar frunzele erau aplicate calde pe piept, tra­tamentul durând astfel şase săp­tămâni. Frunzele sub for­mă de cataplasme sau băi calde mai erau folosite în inflamaţiile de natură reumatismală.

Uz intern şi extern

Pentru uz intern ceaiul se pre­pară din una-două linguriţe de plan­tă la 250 ml apă clocotită de preferat filtrată sau fără adao­suri minerale pentru o mai bună dizolvare a fitonu­tr­i­en­ţilor. Se poate în­dul­ci cu mie­re polifloră sau „de mană” foarte concentrată în minerale şi oligoelemente.

Extern se poa­te prepara un unguent din ceară de albine, ulei de măsline şi frunze sub formă de praf care poate fi folosit în caz de furuncule, ulcere de gambă, înţepături de insecte, mu­ş­că­turi de câini sau de şarpe sau alte răni care se vindecă greu. Se pot aplica şi frunzele proas­pete, spălate şi zdrobite care se aplică pe răni, tăieturi, muş­cături de animale sau înţe­pă­turi de insecte. Persoanele care merg mult pe jos, pentru a pre­veni apariţia „băşicilor” la pi­cio­are pot pune una – două frunze de patlagină în pantofi sau pot face băi reci ale aces­to­ra după plimbările/marşurile lungi.





sursa: web, motor de căutare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu