vineri, 24 octombrie 2014

Gorunul lui Horea


Sub gorun, în anul 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moţii adunaţi, îndemnându-i la răscoală. În apropierea gorunului lui Horea (aflat în cimitirul satului), la circa 30 metri mai la nord, este îngropat Avram Iancu (decedat la 13 septembrie 1872). Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare şi putrefacţie, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, trunchiul arborelui a fost retezat la înălţimea de 9 metri, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Coroana gorunului a fost doborâtă la puternica furtună care s-a abătut asupra regiunii în iulie 2005.

În decursul timpului, în semn de recunoştinţă pentru eroii moţilor şi ai neamului românesc, au mai plantat goruni în Cimitirul Eroilor de la Ţebea conducători ai naţiunii cum ar fi Regele Ferdinand I şi Regina Maria. În anul 1966, prezent la Ţebea, Nicolae Ceauşescu a dorit să planteze şi el un gorun la căpătâiul mormântului lui Avram Iancu, dar acesta nu a prins rădăcini.

miercuri, 22 octombrie 2014

Scrisoare deschisă tuturor cetățenilor români și guvernului acestora


Stimați concetățeni,
    În ultimul sfert de veac se vorbește foarte des despre limba și nația cetățenilor români, lucru care datorită atât unor manipulatori cât și a ignoranței unora duce la o dezmembrare a țării noastre .

Am să mă întorc în timp cu câteva milenii, am să mă opresc la anumite evenimente ca să ajung în ziua de astăzi....

luni, 13 octombrie 2014

O ALTĂ ISTORIE ASCUNSĂ DE MARII ISTORICI AI INSTITUTULUI DE ISTORIE NAŢIONALĂ


O ALTĂ ISTORIE ASCUNSĂ DE MARII ISTORICI

AI INSTITUTULUI DE ISTORIE NAŢIONALĂ

Între Ardeal si Banat pe de o parte si Moldova este o diferenta vizibila de bogatie.
Dar ce a facut sa apara aceasta diferenta ??
Va rog sa cititi urmatoarele si sa judecati singuri....

vineri, 19 septembrie 2014

EMINESCU INTERZIS - GÂNDIREA POLITICĂ

Această lucrare este finanţată şi apare sub 
egida Asociaţiei Acţiunea Română. 
Toate drepturile de multiplicare, traducere, 
adaptare şi difuzare a acestei lucrări sunt 
absolut libere (gratuite şi neîngrădite), atât 
pentru România cât şi pentru fiecare dintre 
celelalte ţări ale lumii.
ISBN 978-973-8982-12-3

click link-ului: „ EMINESCU INTERZIS - GÂNDIREA POLITICĂ ”


luni, 15 septembrie 2014

Mănăstirea Frăsinei


Mănăstirea cu legământ de blestem , singura în România unde este interzisă intrarea femeilor. În perioada comunistă această interdicție...

Povestea urmei Omului de Neanderthal din Gheţarul de la Vârtop


Povestea urmei Omului de Neanderthal din Gheţarul de la Vârtop


Cel mai vechi semn al vieţii omeneşti de pe teritoriul României, o urmă de picior al Omului de Neanderthal, a fost descoperit în judeţul Alba, în peştera Vârtop. Este vorba despre...

Castelul Cantacuzino din Bușteni



Castelul Cantacuzino din Bușteni este situat în cartierul Zamora,...

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Reguli ale limbii române



Ca vorbitor nativ de limba română, înţeleg şi mă angajez să respect următoarele principii atunci când folosesc limba română:

Palatul Cosma Constantinescu sau Casa de Cultură Corabia

Palatul Cosma Constantinescu
sau Casa de Cultură Corabia



Este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil neoclasic pe teritoriul României. 

vineri, 12 septembrie 2014

Pătlagina (Plantago)


Pătlagina (Plantago)

(şipota, iarba-bubei, iarbă-de-cale, iarbă- gra­să, iarbă-mare, limba-bou­lui, limba-mânzului, limba-oii, ma­ma-pădurii, minciună, pă­tlăn­jel sau mama-ploii )



joi, 11 septembrie 2014

Oțet de mere

Oțetul de mere


Folosit mai ales în scop gastronomic sau pentru curățarea diferitelor ustensile de bucătărie, oțetul de mere are și numeroase proprietăți curative...


Talpa gâștei

Talpa gâștei (Leonurus cardiaca)
(coada leului, creasta cocoșului sau iarbă flocoasă)


Unul din cele mai eficiente leacuri naturale pentru reducerea simptomelor ...

Palatului Ghika Comăneşti

Dacă trecem prin Moldova: 

Palatului Ghika Comăneşti
Muzeul de etnografie şi artă „Dimitrie Ghika Comăneşti”



Fosta resedinta de vara a familiei Ghika - Comanesti a fost ridicata în 1890 si poarta semnatura arhitectului Albert Galleron (cel care a proiectat Ateneul Român)....

miercuri, 10 septembrie 2014

Afine

Afinul ( Vaccinium myrtillus L.)


(afin, afin de munte, afin negru, afene, asine, coacăz, merișor de munte, pomușoară)







Este un arbust mic, stufos, rămuros, cu tulpina de culoare verde, lungă de circa 30–60 cm, cu ramuri anguloase.
Frunzele sunt scurt-pețiolate, mici, ovale, denticulate (crestate pe margine), verzi pe ambele fețe.
Florile sunt verzui roșietice, albe sau rozé cu petalele unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2 la axila (subțioara) frunzelor. Înflorește în lunile mai-iunie.
Fructul este numit afină și reprezintă o bacă de culoare albastru-închisă sau albastru-brumărie, de formă rotundă, cu diametrul de 0,5 - 0,6 cm, zemoasă, cu suc violaceu, cu gust plăcut dulce acrișor.

Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.
Se recomandă în diabet (scade zahărul din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic.
Afinele sunt folosite la obținerea afinatei, o băutură alcoolică destul de apreciată, sau la prăjituri și alte dulciuri.

Hipoglicemiant activ; diuretic si dezinfectant al tubului urinar; antidiareic; antihemoragic; anticataral.Sucul este unul dintre cele mai puternice sucuri de fructe, avand o mare eficienta terapeutica, chiar si in doze mai mici. Sucul de afine prezinta o culoare inchisa, un gust acrisor-astringent si, atentie, pateaza foarte repede. Se remarca prin calitatile sale cicatrizante si anti-hemoragice, continand si substante care impiedica inmultirea bacteriilor.
Recomandari:- suc din fructe impotriva infectiilor cauzate de bacterii; bun cicatrizant.O cura de 2-4 saptamani are efecte spectaculoase in bolile circulatorii, in varice si arterita mai ales. Cu ajutorul acestui suc, se trateaza foarte eficient diabetul, dar si complicatiile sale, mai ales cele vasculare.- vin din fructe in ateroscleroza, constipatie, fermentatie intestinala, insuficienta biliara, diabet, diaree.Proprietati: antidiareic, antiseptic, bactericid, dizolvant al acidului uric.

PreparareSucSe obtine prin zdrobirea boabelor, urmata de filtrare prin tifon sau strecuratoare de plastic. Sucul se consuma foarte proaspat Se iau 3-4 linguri de suc, amestecat cu putina apa, inainte de mese.

Vin- 500 g afine, 1 l vin rosu. Se varsa afinele intr-un vas, se adauga doua pahare cu apa si se fierb incet 15 minute. Se adauga vinul rosu si se prelungeste fierberea inca 15 minute. Se lasa sa se raceasca si se filtreaza. VariantaSe zdrobesc 500 g afine, se adauga 1 l vin alb, o lingurita scortisoara pudra, o lingurita de cuisoare si 100 g miere. Se lasa la macerat 8 zile, se filtreaza si se pune in sticle.- cate 25 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese.

Precautii și contraindicatii nu se știu.




sursa web motor de căutare

Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii din Iași
De-a lungul timpului, în zona respectivă a orașului, s-a dezvoltat ansamblul Curții Domnești (atestată documentar începând cu 1434).

marți, 9 septembrie 2014

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Palatul Cuza de la Ruginoasa
Trecând pe la Iași, Suceava....Piatra Neamț....

  • Palatul de la Ruginoasa a fost construit la inceputul veacului al XIX-lea de catre arhitectul vienez Johan Freiwald, in stil neoclasic. Acest stil se impusese cu precadere in arhitectura civila din Moldova acelor timpuri. La 1847, logofatul Costache Sturza, care mostenise proprietatea de la tatal sau, "preface casa de la Ruginoasa dupa arhitectura stilului gotic", cum spun cronicile.

Vlad Țepeș
a fost şi este un personaj ce fascinează atât lumea literară, cât şi cea istorică.
(filmul românesc, documentare și alte video la sfârșit de pagină)

 Un personaj a cărui viaţă nu am putea-o reconstitui fără ajutorul legendelor, care de altfel, sunt foarte numeroase...
 (Hypericum perforatum) (pojarniță, drobișor, fălcățea, harnică, închegătoare)



  • Combate mahmureala...

Castelul Sturdza

Dacă ajungeți la Iași, Bacău, Piatra Neamț,.. Suceava puteți vizita ansamblul „Mănăstirea Miclăuşeni” care cuprinde: